Maisto papildų enciklopedija
ieškoti »
 

Gegužės mėn. akcija
 
 
Klinika "DIATERAPIJA" Marijampolėje 99,00 EUR ...

 

 

 
FoodDetective
Maisto netoleravimo-įsijautrinimo tyrimas
 
 
 
Į viršų ▲
 

APIE MAISTO NETOLERAVIMO-ĮSIJAUTRINIMO TYRIMĄ

Patikima ir greita specifinių maistui IgG antikūnų diagnostika (MacroArray ELISA)

Tyrimas parodo IgG (IgG1 - IgG4) padidėjimo lygį, iš kurių reikšmingiausi yra IgG1 ir IgG3, sudarantys didžiausią IgG dalį, formuojantys imuninius kompleksus, aktyvuojantys komplemento sistemą ir audinių pažeidimą.

Food Detective™ tyrimas padeda nustatyti maisto produktus, kurie gali būti susiję su maisto netoleravimu-įsijautrinimu, dirgliosios žarnos sindromu, egzema, artritu, virškinimo sutrikimais, antsvoriu, lėtiniu nuovargiu ir kitais negalavimais. Tyrimas neparodo sveikatos būklės, bet padeda pasirinkti maisto produktus. Tiksliai žinodami kurie maisto produktai Jūsų organizmui netinka, galėsite tinkamai pakoreguoti savo mitybą.

Food Detective™ produktų sąrašas ...

PATOGU. Kreipkitės į šį tyrimą atliekančias artimiausias laboratorijas ar medicinos įstaigas.

TIKSLU. Pažangiu laboratoriniu MacroArray ELISA metodu kraujyje nustatomas su maistu susijusių antikūnų IgG1-IgG4 padidėjimas.

PRAKTIŠKA. Nustatomos reakcijos 59 dažniausiai valgomiems produktams tame tarpe gliutenui.

GREITA. Tyrimas atliekamas Lietuvoje.

AIŠKU. Informacijos kaip teisingai keisti mitybą rasite „Mitybos rekomendacijose“, kurias gausite kartu su tyrimo atsakymu.

FoodDetective™ kokybė ir patikimumas
FoodDetective™ sertfikuotas ir registruotas in vitro diagnostikos medicinos prietaisas:
Kodas - CNSFD5 (skirtas profesionalams)
Atitinka Europos direktyvų reikalavimus taikomus medicinos prietaisams 94/32EC ir in vitro diagnostikos medicinos prietaisams 98/79EC bei kokybės standartus BS EN ISO 14971:2009, BS EN 13641:2002, BS EN 1364:2002.
Prietaiso gamybos ir pritaikymo kokybę užtikrina BS EN ISO 9001:2008 ir BS EN 13485:2003 kokybės sistema.

FoodDetective™ tyrimo techninės specifikacijos
Čia yra pateikta tyrimo metodika, gamybos ir kokybės kontrolės etapai, tyrimo jautrumo, specifiškumo ir tikslumo parametrai kiekvienam tiriamam produktui, bendras tyrimo analitinis jautrumas, procedūros užtikrinančios tyrimo rezultatų atkartojamumą ir kiti techniniai duomenys, kuriais remiantis galima spręsti apie tyrimo patikimumą.
(žiūrėti čia)

Sukurtas ir pagamintas
Cambridge Nutritional Sciences Ltd.
Jungtinė Karalystė

Į viršų ▲
FoodDetective
Maisto netoleravimo-įsijautrinimo tyrimas
 
 

APIE MAISTO NETOLERAVIMĄ-ĮSIJAUTRINIMĄ

Maisto netoleravimą-įsijautrinimą lemia mitybos įpročiai, žarnyno būklė, tam tikrų fermentų trūkumas. Imuninės reakcijos į maistą, kai kraujyje gaminasi antikūnai IgG taip pat populiariai yra vadinamos maisto netoleravimu. Kai nuolat valgome maistą, kuris dėl įvairių priežasčių mums netinka, imuninė sistema reaguoja gamindama antikūnus, kurie jungiasi su maisto baltymais. Šie junginiai kaupiasi ir palaiko uždegimą, o ypač ten, kur yra jautresnės organizmo vietos. Pavyzdžiui, jei yra kraujagyslių pakitimų, odos uždegimas ar pažeisti sąnariai - imuniniai junginiai ten kaupsis ir palaikys uždegimą, blogins odos būklę, kraujotaką. Dėl žarnyne vykstančio uždegimo sutrinka virškinimas ir normalus tuštinimasis. Riebaliniame audinyje taip pat yra uždegimo reiškinių, dėl kurių sutrinka insulino ir gliukozės apykaita, apetito reguliacija, o to pasekmė – sunku kontroliuoti svorį. Be to, kovodamas su maistu, imunitetas nesugeba gerai atlikti savo pagrindinių gynybinių funkcijų - saugoti nuo infekcinių ir vėžinių ligų, reguliuoti alergines reakcijas. Taigi, neigiamos organizmo reakcijos į maistą gali būti susijusios su prasta savijauta, lėtiniais uždegimais, ankstyvu senėjimu ir įvairiausiais negalavimais. Dažnam maisto netoleravimas-įsijautrinimas pasireiškia net ne vienu, o keliais simptomais, kurių priežastį sunku nustatyti.

Virškinimo sistemos: pilvo pūtimas, diegliai, pykinimas, vidurių užkietėjimas ar viduriavimas, pabrinkimai, apetito ir svorio kontrolės problemos.

Odos: bėrimai, egzema, atopinis dermatitas, žvynelinė.

Nervų sistemos: galvos skausmai, dėmesio sutrikimas, nerimas, depresija, nuovargis ar hiperaktyvumas, prakaitavimas, miego sutrikimai.

Judėjimo sistemos: sąnarių skausmai, patinimai, raumenų spazmai ar silpnumas.

Kvėpavimo sistemos: sloga, sinusitas, astma.

Skirtingai nuo klasikinės alergijos, susijusios su antikūnais IgE, lėtosios alergijos metu nepageidaujamos reakcijos į maistą išryškėja neiškart po valgio, o simptomai gali būti įvairiausi, todėl be laboratorinių tyrimų suprasti koks maistas mus veikia neigiamai yra sunku. Jei nerandate konkrečios negalavimų priežasties, lieka tik spėlioti, kaip sau padėti. Dabar maisto netoleravimo-įsijautrinimo tyrimu Food Detective™ galima tiksliai nustatyti antikūnus IgG (IgG1, IgG2, IgG3, IgG4) prieš konkrečius maisto produktus ir taip sužinoti kuris maistas gali būti susijęs su Jūsų negalavimais.

KLASIKINĖ MAISTO ALERGIJA - NE TAS PATS, KAS MAISTO NETOLERAVIMAS

Klasikinė maisto alergija susijusi su IgE
Kraujyje nustatomas antikūnų IgE padidėjimas. Reakcija pasireiškia labai greitai, paprastai ne vėliau kaip po dviejų valandų suvalgius alergizuojančio maisto. Būdingiausi simptomai: odos niežėjimas, paraudimas, pabrinkimas, alerginė sloga, apsunkintas kvėpavimas, gali išsivystyti grėsmingas gyvybei anafilaksinis šokas ar Kvinkės edema.

Maisto netoleravimas-įsijautrinimas susijęs su IgG
Kraujyje nustatomas antikūnų IgG (IgG1, IgG2, IgG3, IgG4) padidėjimas. Reakcija būna lėta, simptomai gali pasireikšti ir po keleto dienų. Būdingi dauginiai simptomai: prasta bendra savijauta, pilvo pūtimas, viduriavimas, tuštinimosi sutrikimai, mieguistumas, sąnarių skausmai, odos uždegimas, bėrimas.

Į viršų ▲
FoodDetective
Maisto netoleravimo-įsijautrinimo tyrimas
 
 

SU TYRIMU SUSIJĘ KLAUSIMAI

Ar turiu imti kraują tik tam tikru dienos metu ir nevalgius?
Specialaus pasiruošimo prieš tyrimą nereikia, kraujo mėginį galite imti bet kuriuo dienos metu.

Ar gali vaistai įtakoti tyrimo rezultatus?
Imunosupresantai, kurie vartojami po organų transplantacijos, slopina imuninės sistemos gebėjimą gaminti antikūnus. Imuninę sistemą taip pat slopina ir didelės dozės steroidinių hormonų. Todėl šie vaistai gali keisti tyrimo rezultatus. Jeigu abejojate dėl kurių nors vaistų poveikio tyrimo rezultatams, pasitarkite su savo gydytoju.

Atlikau tyrimą, ką daryti toliau?
Naudingos informacijos kaip teisingai keisti mitybą rasite „Mitybos rekomendacijose“, kurias gausite kartu su tyrimo rinkiniu arba iš Jums šį tyrimą atlikusio specialisto kartu su tyrimo atsakymu. Taip pat Jums gali būti naudinga pasikonsultuoti su dietologu ar mitybos specialistu.

Mano tyrimas parodė, kad turiu vengti daugelio produktų, kaip jų visų atsisakyti?
Jeigu tyrimas rodo, kad netoleruojate daugelio maisto produktų, atsisakyti jų visų vienu metu gali būti sudėtinga. Be to, atsisakant daugelio produktų bus sunku išlaikyti subalansuotą mitybą. Todėl geriau pirmiausiai atsisakyti tik stipriausią reakciją sukėlusių maisto produktų, o juos keiskite silpniau sureagavusiais.

Ar turėsiu visą gyvenimą vengti tų maiso produktų, kuriuos parodė tyrimas kaip netoleruojamus?
Ne. Pirmiausiai Jūs turite tų maisto produktų vengti bent 3 mėnesius. Jei pajausite, kad negalavimų sumažėjo, galite po truputį netoleruojamus maisto produktus grąžinti į mitybos racioną.

Ar turiu netoleruojamo maisto atsisakyti visiškai, o gal galiu retkarčiais šiek tiek suvalgyti?
Veiksmingiausia būtų atsisakyti tam tikrą laiką netoleruojamo maisto visiškai, nes ir nedaug jo valgant, imuninė sistema gali reaguoti. Tačiau jei kartais tektų suvalgyti netoleruojamo maisto, ne bėda. Svarbu kad jis nebūtų valgomas nuolat.

Tyrimas parodė, kad turiu vengti ‘x’ maisto produkto, bet aš jo nesu valgęs ilgą laiką. Kodėl rezultatas galėjo būti teigiamas?
Taip galėjo atsitikti jei šio maisto valgėte nežinodamas, pavyzdžiui, kaip sudėtinės kito maisto produkto dalies, todėl atidžiai skaitykite maisto produktų etiketes. Taip pat antikūnų gamybą galėjo sukelti ir kitas, bet panašios rūšies maistas. Pavyzdžiui dažnai valgote tik vienos rūšies riešutų, o tyrimas gali parodyti reakcijas daugeliui riešutų rūšių. Taip yra dėl kryžminių reakcijų, kai imunitetas vienodai reaguoja į artimos baltyminės struktūros produktus.

Pradėjau nevalgyti netoleruojamo maisto ir jaučiuosi prasčiau, ar tai normalu?
Taip, daugelis žmonių atsisakę tam tikro maisto, ypač to, kurį buvo įpratę valgyti reguliariai, gali pasijusti prasčiau. Paprastai tai užtrunka tik keletą dienų, o po savaitės ar dviejų pajaučiamas pagerėjimas.

Kodėl aš kartais jaučiuosi geriau suvalgęs maisto, kurio turėčiau vengti?
Dalis žmonių iš tiesų suvalgę netoleruojamo maisto trumpam pasijaučia geriau. Tačiau po kiek laiko savijauta pradeda blogėti ir jei tokio maisto neatsisakoma, užsiveda „užburtas ratas“. Nutraukti šią grandinę gali tik griežtas netoleruojamo maisto nevalgymas bent 3 mėnesius.

Ar reikia pakartoti maisto netoleravimo-įsijautrinimo tyrimą po kelių mėnesių?
Daugeliui žmonių tyrimo kartoti neprireikia, nes pakeitus mitybą paaiškėja kaip organizmas reaguoja į konkrečius produktus. Tačiau jei Jūs norėsite pakartotinai išsitirti, patariame tai daryti ne dažniau kaip kas 6 - 12 mėnesių.

Jeigu vengiau netoleruojamų maisto produktų ir prieš pradėdamas juos grąžinti į mitybos racioną noriu atlikti tyrimą, kaip tai geriau padaryti?
Jūs turėtumėte valgyti tokio maisto mažiausiai 7 dienas prieš atliekant pakartotinį tyrimą. Tačiau jei suvalgę tokio maisto pasijusite prastai, turite vėl jo atsisakyti, nes tai ženklas, kad dar vis netoleruojate.

Vengiau netoleruojamo maisto ilgiau nei 3 mėnesius; ar pakartojus tyrimą, vėl šie produktai būtų rodomi kaip netoleruojami?
Jei visiškai nevalgėte netoleruojamų maisto produktų, antikūnų kiekis turėjo ženkliai sumažėti, todėl yra didelė tikimybė, kad tyrimas neberodys antikūnų prieš šį maistą arba reakcijos bus žymiai silpnesnės.

Jei tyrimas parodė teigiamą rezultatą karvės pienui, ar tai reiškia kad aš netoleruoju laktozės?
Ne. Laktozės netoleravimas yra susijęs su sutrikusiu pieno angliavandenio - laktozės skaidymu žarnyne, o tyrimas parodo imuninę reakciją į pieno baltymus.

Kas yra laktozės netoleravimas?
Laktozės netoleravimas yra nesugebėjimas suskaidyti pieno laktozę. Taip atsitinka dėl fermento laktazės stokos, kai nesuskaidytą laktozę, patekusią į storąjąjį žarnyną, fermentuoja bakterijos. Dėl to susidaro dujų, jaučiamas gurguliavimas, vargina pilvo pūtimas, skausmas, viduriavimas.

Kaip užtikrinti pakankamą kalcio kiekį mityboje, jei negaliu valgyti pieno produktų?
Yra produktų, kurių šimte gramų kalcio yra net daugiau nei piene. Tai migdolai, sojų miltai, braziliniai riešutai, špinatai, smulki žuvis, valgoma su kaulais.

Mano tyrimas teigiamas gliutenui, o kviečiams neigiamas, kodėl?
Nes gliutenas yra tiriamas atskirai nuo kitų kviečių baltymų. Jeigu Jūs netoleruojate tik gliuteno, tyrimu aptinkami antikūnai tik prieš gliuteną, o likusių kviečių baltymų reakcija bus neigiama. Ir atvirkščiai, Jūs galite netoleruoti kviečių baltymų, o gliuteną toleruoti. Jei netoleruojate gliuteno, vadinasi, teks vengti visų javų, kuriuose jo yra – kviečių, rugių, miežių, nors kitiems šių javų baltymams ir nebuvo reakcijos.

Jei tyrimas rodo teigiamą reakciją į gliuteną, ar tai reiškia kad sergu celiakija?
Ne. Celiakija yra lėtinė autoimuninė - uždegiminė žarnyno liga, susijusi su gliutenu. Teigiama tyrimo reakcija į gliuteną dar nepatvirtina ligos diagnozės. Jei nerimaujate dėl šios ligos patariame kreiptis į specialistą ir atlikti specifinį antikūnų prieš audinių transglutaminazę tyrimą.

Jau keletą mėnesių nevalgau kvietinių maisto produktų, bet pakartojus tyrimą IgG kiekis išlieka aukštas, kodėl?
IgG antikūnų kiekis per tam tikrą laiką sumažėja, jų gyvavimo kraujyje pusperiodis yra apie 23 dienos. Vienok, antigenai, kuriuos galėjo sukaupti kepenys dar vis po truputį išsiskiria į kraują ir todėl reakcija gali būti teigiama ilgesnį laiką. Tačiau jei ir toliau nevalgysite kvietinių produktų, ilgainiui antikūnų reakcija taps neigiama.

Žinojau kad esu jautrus kviečiams ir jų vengiau, kodėl tyrimas to neparodė?
Jeigu keletą mėnesių nevalgėte netoleruojamo maisto, antikūnai išnyko arba jų kiekis sumažėjo iki tokio lygio, kad tyrimas nebeaptinka. Be to, kviečių netoleruoti galėjote ir dėl kitų, neimuninių mechanizmų, kurių šis tyrimas neparodo.

Kas yra kietieji kviečiai ir kodėl tyrimas rodo neigiamą reakciją, kai kviečiams tyrimo reakcija buvo tegiama?
Kietieji kviečiai ir paprastieji kviečiai yra skirtingos rūšys, turinčios skirtingus baltymus. Dauguma kietuosius kviečius toleruoja, kai paprastiesiems kviečiams dažnai nustatomos teigiamos reakcijos. Daugiau informacijos apie kviečių rūšis ir mitybos alternatyvas rasite prie tyrimo pridėtose „Mitybos rekomendacijose“.

Jeigu tyrimas parodė teigiamą reakciją į mieles, ar tai reiškia, kad reikia vengti ir alaus mielių?
Taip, tyrime yra abi mielių rūšys - kepimo ir alaus. Jei Jūsų tyrimas mielėms yra teigiamas, atidžiai išnagrinėkite kokiuose maisto produktuose jų gali būti. Pasinaudokite informacija, kurią pateikiame prie tyrimo pridėtose „Mitybos rekomendacijose“.

Jei mielių tyrimas teigiamas, ar tai reiškia kad sergu kandidoze?
Ne, nebūtinai. Tyrimas tik parodo padidėjusį antikūnų reakciją į mieles. Kad patvirtinti kandidozės diagnozę, Jums reikia konsultuotis su gydytoju ir atlikti specifinį tyrimą, skirtą nustatyti antikūnus prieš Candida albicans mieliagrybį.

Kokiuose alkoholiniuose gėrimuose yra mielių?
Visų alkoholių gamyboje naudojamos mielės. Tačiau daugelyje jų po distiliavimo ir filtravimo mielių nebelieka. Spiritiniai gėrimai, degtinė, džinas turi mažiausią kiekį mielių, lyginant su vynu ar alumi. Putojančiame vyne taip pat yra mielių.

Kas yra IgG?
IgG – tai G tipo imunoglobulinai, specifinių baltymų – antikūnų rūšis. Juos gamina imuninės sistemos ląstelės, kaip atsakas į svetimas organizmui medžiagas. Antikūnų yra keletas rūšių. Geriausiai žinomi yra imunoglobulinai IgA, IgE, IgG, IgM.

Kuo skiriasi su maistu susiję IgG and IgE antikūnai?
IgE gamyba suaktyvėja klasikinės alergijos metu. Pagrindinė jų veikimo vieta yra oda, kvėpavimo takų, akių, nosies gleivinė. IgG yra prouždegiminiai antikūnai, dalyvaujantys lėto tipo alerginėse reakcijose ir galintys paveikti įvairius organus.

Kodėl maistas sukelia IgG atsaką?
Virškinimo metu maistas yra suskaidomas į amino rūgštis, gliceridus ir kitokias sudėtines dalis, kurios iš žarnų gleivinės patenka į kraujotaką. Dėl įvairių priežasčių, kai kurios ne visai suskaidytos maisto dalys, patekusios į kraujotaką, imuninės sistemos yra atpažįstamos kaip svetimos ir prieš jas pradeda gamintis IgG antikūnai.

Kodėl padidėjęs IgG kiekis sukelia negalavimus?
Kai dėl tam tikro maisto organizmas pradeda gaminti IgG antikūnus, šie jungiasi su maisto baltymais, sudarydami antikūno-antigeno kompleksą. Šiuos kompleksus turėtų eliminuoti imuninės sistemos ląstelės. Tačiau kai tokių kompleksų susidaro nuolat ir daug, imuninė sistema nebespėja jų pašalinti. Taip šie junginiai kaupiasi įvairiuose organuose – sąnariuose, bronchuose, odoje, virškinimo sisitemoje, kraujagyslių sienelėse, sukeldami imunines reakcijas ir su tuo susijusius artritą, astmą, egzemą, dirgliosios žarnos sindromą, galvos skausmus ir kitokius negalavimus.

Ar gali padidėjęs IgG kiekis nepasireikšti jokiais simptomais?
Taip. Kai kuriems žmonėms nustatomas padidėjęs IgG kiekis, bet jie nejaučia su tuo susijusių negalavimų. Taip gali būti dėl to, kad imuninė sistema dirba labai efektyviai ir spėja pašalinti antikūno-antigeno kompleksus, apsaugodama organizmą nuo jų susikaupimo.

Kas yra padidėjusio žarnyno pralaidumo sindromas?
Dėl žarnyno gleivinės uždegimo ar sudirginimo gali padidėti pralaidumas tarp gleivinės ląstelių. Taip nepilnai suvirškintos maisto dalys ir toksinai gali patekti iš žarnyno į kraujotaką. Tokiems pacientams dažnai nustatomas padidėjęs IgG kiekis daugeliui maisto produktų. Juos vargina virškinimo ir tuštinimosi sutrikimai, nemiga, nerimas, raumenų mėšlungis, dažnai būna stebimas mitybos nepakankamumas, gliuteno netoleravimas ar alergija maistui.

Kodėl maisto netoleravimo-įsijautrinimo tyrime nėra cukraus ar alkoholio?
Maisto netoleravimo-įsijautrinimo tyrimas yra paremtas IgG antikūnų prieš maisto baltymus diagnostika. Kadangi cukruje ir alkoholyje baltymų nėra, jie negali išprovokuoti šių antikūnų atsako.

Ar yra įrodymų apie tokių tyrimų efektyvumą?
Taip, yra tyrimų, įrodančių ryšį tarp IgG antikūnų ir negalavimų, susijusių su maisto netoleravimu-įsijautrinimu: dirgliosios žarnos sindromu, nutukimu, egzema, artritu, galvos skausmais.

Ar Food Detective gamintojas turi duomenų apie IgG tyrimų susijusių su maisto netoleravimu-įsijautrinimu efektyvumą?
Nepriklausomas tyrimas, atliktas Jungtinėje Karalystėje 1998 metais, išnagrinėjo atsiliepimus daugiau kaip 2500 žmonių, atlikusių su maistu susijusių IgG tyrimą ir keitusių mitybą pagal tyrimo rezultatus. Daugiau kaip 70% pacientų patvirtino, kad negalavimų, susijusių su maistu, kurį rodė tyrimas, ženkliai sumažėjo.

Ar gali būti, kad netinka ir tas maistas, kurio neparodė tyrimas?
Taip. Maisto produktų, kurie sukelia klasikinę maisto alergiją, susijusią su antikūnais IgE, maisto netoleravimo tyrimas neparodys, nes juo nustatoma maisto reakcija susijusi IgG antikūnais. Taip pat maisto netoleravimas gali būti susijęs su tam tikrų fermentų stoka ar cheminėmis reakcijomis į maistą. Pavyzdžiui, aminai esantys šokolade, fermentiniuose sūriuose ir vyne gali sukelti migreną, maisto priedas tartrazinas – odos dilgėlinę, niežulį ar astmą, mononatrio gliutamatas – prakaitavimą ir galvos svaigimą.

Jei neradote atsakymų į Jums rūpimus klausimus, rašykite

Į viršų ▲
 FoodDetective
Maisto netoleravimo-įsijautrinimo tyrimas
 
 

ATSILIEPIMAI APIE TYRIMĄ

Tai tik nedidelė dalis atsiliepimų, iš žmonių jau atlikusių maisto
netoleravimo-įsijautrinimo tyrimą Food Detective™

 

Danguolė, 40 m. (Vilnius).
Tyrimą Food Detective atlikau 2012 m. spalio mėn. Nors ir prisilaikau sveikos mitybos, bet po pirmo vėlyvo gimdymo svoris nenorėjo kristi, nuolat jaučiau enegijos trūkumą, ypač apsunkdavau pavalgius. Prie viso to dar prisidėjo ir sėslesnis gyvenimo būdas bei bemiegės naktys. Jaučiausi nebeįdomi pati sau kaip moteris, supratau, kad turiu kažką daryti. Bandžiau laikytis įvairių dietų, nuo kurių siaubingai svyruodavo nuotaikos ir svoris. Tada pradėjau domėtis maisto toleravimo testais, bet man jie pasirodė per brangūs. Atiduoti kelis tūkstančius litų už tai , kad praplautų žarnyną ir pasakytų, kad nieko kaloringo negalima valgyti, tam , kad pasiektum norimo rezultato - aš nebuvau pasiruošusi. Savaitraštyje užkliuvo reklama apie Food Detective, tada pakėliau ragelį ir tiesiog paskambinau. Gavau pilną informaciją ir likau nustebinta kaina. Ji tikrai yra visiems, besirūpinantiems savo sveikata, prieinama. Atlikus tyrimą paaiškėjo, kad netoleruoju gliuteno, mielių, brazilinių ir žemės riešutų, o ankštiniams , morkoms, bulvėms buvo silpna reakcija. Pirmąsias dvi savaites organizmas nesuprato kas vyksta – labai greitai pasisotindavau ir labai greitai vėl išalkdavau. Po to viskas susitvarkė. Pokyčiai įvyko po trijų savaičių, atsirado energijos, po valgio nebesijausdavausi apsunkusi, pradėjau kasdien po truputi mankštintis. Man pavyko numesti 7 kg ir pakeisti savo mąstymą, šiek tiek pakoreguoti savo mitybą. Ir nors nenumečiau daug svorio, bet esu energinga, patraukli pati sau ir labai laiminga. Patarimas: pasiryžkite, tai tikrai nedidelė pradinė investicija į savo sveikatą, o rezultatai akivaizdūs ir ilgalaikiai. Tai ne tik pastebimi išoriškai, tai jums patvirtins ir jūsų šeimos gydytojas, kai atliksite išsamius kasmetinius tyrimus: kraujo, cholesterolio, cukraus, nes jie bus puikūs.

Rūta, 50 m. (Klaipėda). Tyrimą Food Detective man atliko gydytoja Laura Romeraitė Ostemedos klinikoje. Sergu odos liga, psoriaze, tai ir paskatino mane išsitirti. Sužinojau, kad netoleruoju kiaušinių, kviečių ir gliuteno. Iš pradžių buvo labai sunku atsisakyti duonos produktų, nes visuose yra kviečių. Pradėjau valgyti grikių paplotėlius, jie nelabai patiko, bet dabar jau geriau sekasi su nauju mitybos planu. Dabar jau trys savaitės po tyrimo. Sveikatos pokyčius, savijautos ir miego pagerėjimą pastebėjau jau po savaitės, odos problemos neišnyko, tačiau dar mažai laiko praėjo, bet svoris jau pradėjo kristi. Esu patenkinta, kad atlikau maisto netoleravimo tyrimą, nes rezultatai privertė pakeisti požiūrį į mitybą, pradėjau atsakingiau rinktis produktus, skaitau etiketes, domiuosi kokia maisto produkto sudėtis, valgau mažesniais kiekiais.

Rūta 24 m. (Panevėžys).
Tyrimą atlikau pati, daugiau nei prieš pusę metų. Gavau dovanų per gimtadienį. Turėjau dvi skrandžio opas, gastritą, nuolat kankindavo sunkumai pavalgius, pilvo pūtimas. Dažnai valgydavau labai įvairų maistą, man net aplinkiniai sakydavo, kaip tu gali taip valgyti nesuderinamus produktus. Taip pat priaugau svorio, nors atrodo visuomet valgydavau tą patį. Paskaičiusi apie Food Detective labai susidomėjau. Norėjau pati išbandyti, nes daug kas teigė, kad labai veiksminga ir naudinga. Dar labai sudomino tai, kad susitvarko visos odos problemos, nes turėjau pabėrimų ant veido. Laikytis naujo mitybos plano buvo išties sunku, bet mane palaikė ir padrąsino draugas. Nors testą pasidariau tik sau, bet to paties mitybos plano laikėmės abu, pradėjome planuoti dienos ir savaitės meniu, kada, ką ir kaip gaminsime. Buvo keisčiausia visai nevalgyti pieno produktų, nes juos labai mėgau ir labai daug vartojau iki šiol. Visuomet turėdavau šaldytuve pieno, sūrio, sūrelių ir pan. Gal tai ir buvo mano negalavimų pagrindas? Tiesa, visiškai jų atsisakyti sudėtinga, ir dar aplinkybės tokios, kad nueini į svečius ir, pavyzdžiui, vaišina varškės pyragu arba salotomis su grietine. Kas pasikeitė? Skrandžio ir pilvo reikalai akivaizdžiai pagerėjo. Pilvas dabar toks lengvas ir labai jau retai būna išsipūtęs. Numečiau 6 kg svorio ir oda tapo skaistesnė. Dauguma iš šalies sako, kad net mano akys žibėti pradėjo, daugiau energijos atsirado. Esu skaičiusi daug knygų apie sveiką mitybą, organizmo valymą ir t.t. Manau, visi, kas nori padėti sau ir atsikratyti negalavimų, turi pasidaryti tokį tyrimą. Kiekvienas organizmas yra skirtingas, kiekvienam reikia vis kitokio maisto. Tai reikia žinoti, tai reikia suprasti. Ypatingai dėmesį siūlau atkreipti tiems, kurie turi alergijas. Jos neatsiranda be reikalo. Tai, ką dedi į burną – viską parodo kūnas ir visas organizmas, jo reakcija. Man naudinga, man padėjo. Tikrai 100 procentų rekomenduoju kitiems. Nors draugui patinka mano mitybos planas, visgi įkalbėsiu ir jį išsitirti, nes jį dažnai alergijos ir odos pabėrimai kamuoja, todėl labai tikiu, kad padės.

Rasa, 50 m. (Klaipėda).
Tyrimą atlikau prieš metus vedama smalsumo. Man tyrimą atliko specialistas. Netoleravau pagrindinių mano raciono produktų: pieno, kviečių, kiaušinio, rugių, baltos žuvies, morkų, salierų, paprikų, bulvių, jūros gėrybių, mielių. Keisti mitybą pradėjau, kaip žaidimą, tačiau po kiek laiko įsitraukiau. Visai nesunku, nes to ką toleruoju galiu valgyti iki soties. Pokyčiai atsirado jau po mėnesio. Susitvarkė skrandžio problemos, net stresuojant nebespazmavo. O ši problema mane kamavo nuo 7 metų amžiaus. Padaugėjo energijos, pagerėjo nuotaika. Šią vasarą per atsostogas dvi savaites valgiau kaip įprasta ir … vėl sugrįžo senosios skrandžio problemos. Dabar vėl maitinuosi pagal rekomendacijas, tačiau svečiuose leidžiu sau valgyti viską. Manau, kad bet kuriuo atveju verta išsitirti. Jei turite nors kiek valios, rezultatas bus teigiamas. Tai vienas iš būdų gerai jaustis.

Živilė, 47 m. (Panevėžys).
Tyrimą atlikau pati 2013 m. liepos mėnesį, o keisti mitybą pradėjau nuo rugsėjo 9 d. Antsvorio neturiu, o išsitirti paskatino sveikatos problemos: nuo paauglystės prasidėjusios skrandžio problemos su metais tik didėjo, kankino amžinai išpūsto pilvo pojūtis, pykinimas pavalgius ir ypač naktimis, kairio šono skausmai, spazmai, prieš porą metų prasidėjo migrena, nors gyvenime nežinojau kas tai yra. Labiausiai “užvedė” tai, kad prieš metus įvyko “rudeninis skrandžio pablogėjimas”, 3 savaites negalėjau nieko valgyti, pykino net nuo vandenyje virtų košių, nuolat skaudėjo galvą, kankino skrandžio spazmai, o gydytojas, atlikęs visus skrandininkams reikalingus tyrimus, pasakė, kad esu mediciniškai visiškai sveika. Tada nutariau pati ieškoti ir surasti mano blogos savijautos priežąstį, ir radau – Food Detective tyrimą, kuris visiškai pakeitė mano sveikatos būklę. Nors praėjo tik 1 mėnuo ir 1 savaitė, kaip aš išbraukiau iš kasdieninio raciono netoleruojamus produktus. Netoleravau kiaušinio, pieno, kviečių, gliuteno. Pradžioje buvo sunkiausia išgyventi be tikros duonos, dabar įpratau prie ryžių, kukurūzų trapučių. Labai trūko kiaušinių, nes mėgstu blynus. Prisipirkau ryžių, kukurūzų, grikių miltų, o kaip išsikepti blynus be kiaušinių? Bet suradau Kaune parduotuvę, kurioje nusipirkau kiaušinių pakaitalo, begliuteninį mišinį duonai kepti. Pradžioje buvo sudėtinga nuėjus į svečius, nes kiekvienam tave vaišinančiam reikėjo taktiškai išaiškinti, kodėl atisakau kai kurių jo siūlomų vaišių. Sulaukiau kreivų šypsenėlių, juokelių, bet dabar draugai palaiko mane ir net giria už tvirtą charakterį… ir netgi leidžia nurinkti nuo sumuštinių mėsytę, nes negaliu valgyti duonos. Prie naujos mitybos pripratau per keletą savaičių, kaip ir nieko organizmui netrūksta, tik kartais pasvajoju, kaip po 3 mėnesių suleisiu dantis į tikrą naminę pačios keptą duonytę ir išgersiu puodelį kefyro, užsikąsdama virta bulvike. Pokyčiai prasidėjo labai greitai – gal po savaitės: išnyko išpūsto pilvo pojūtis, prastas burnos kvapas rytais, pykinimas, šleikštulys, sunkumas pavalgius, kairio šono skausmas, per tą laikotarpį nė karto nebuvo migreninių galvos skausmų, veido oda tapo skaistene (tai pastebėjo ir kolegos darbe), nors svoris nukrito nežymiai (apie 1,5 kg), pasikeitė kūno formos, jaučiuosi lieknesnė ir pagražėjusi. Pajutau didelį energijos antplūdį. Jaučiuosi atsinaujinusi, pašviežėjusi. Man atsivėrė naujas skonių ir pažinimo pasaulis, pavyzdžiui, aš net nežinojau, kas yra tofu sūris ir niekada nebūčiau pagalvojusi, kad juo galima pakeisti tradicinį karvės pieno sūrį; niekada nebuvau ragavusi riešutų sviesto, o dabar kuo puikiausiai juo pakeičiau tradicinį sviestą. Greičiau pasisotinu maistu, nebėra poreikio dažnai užkandžiauti tarp pagrindinių valgių. Patariu visiems, kas be aiškios priežasties jaučiasi prastai, atlikti šį tyrimą patiems ir pabandyti pagyventi 3 mėnesius be netoleruojamų maisto produktų. Tik galiu iš savo patirties pasakyti, kad reikia labai tuo tikėti, norėti ir siekti geresnio rezultato, nes bet koks pasikeitimas kasdieniniame gyvenime reikalauja daug valios, užsispyrimo. Negaliu sakyti, kad mano naujas maitinimosi būdas neapsunkino mano buities. Juk savo vyrui ir sūnui gaminu kitokį maistą, sau perku atskirus produktus. Bet aš turiu labai didelį norą kiekvieną dieną jaustis gerai ir atrodyti gražiai. Jei kartais užeina silpnumo akimirka ir pradeda kilti abejonės dėl to, kad ėmiausi šio eksperimento su savo organizmu, aš primenu sau, kaip man iki tol buvo blogai ir greitai praeina noras abejoti tuo, ką darau.

Aldona, 49 m. (Vilnius). Tyrimą Food Detective pasidariau pati, o paskatino išsitirti bendradarbės, jau anksčiau atlikusios tyrimą ir labai patenkintos pasikeitimais. Mano netoleruojamų produktų sąrašas nelabai ilgas, todėl laikytis naujo mitybos plano nebuvo sunku. Labiausiai netoleravau kviečių ir salierų. Savijauta pasikeitė jau po kelių dienų, buvęs per žemas kraujo spaudimas tapo normalus. Mano nuomonė apie tyrimą Food Detective labai teigiama, tik pasigedau kai kurių Lietuvoje populiarių produktų, pavyzdžiui, grikių kruopų ir kavos.

Remigija, 45 m. (Klaipėda).
Tyrimą atlikau prieš 3 mėnesius pati. Vyras šį tyrimą buvo atlikęs jau prieš 9 mėnesius. Tai ir mane paskatino išsitirti dėl bendros sveikatos. Mitybą pakeisti buvo nesunku, nes vyras jau buvo pakeitęs mitybą. Netoleruoju: kiaušinių, pieno, kviečių, ankštinių produktų. Maniau, kad bus sunku, nes neįsivaizdavau savo mitybos be varškės, o pasirodo galiu ir nenoriu. Po mėnesio savijauta ir sveikata pagerėjo ir svoris sumažėjo. Kol kas esu labai patenkinta šiuo tyrimu.

Virginija
Tyrimą atlikau pati prieš 11 mėnesių. Išsitirti paskatino smalsumas, rekomendacija, norėjau pakoreguoti svorį. Laikytis naujo mitybos plano iš pradžių buvo sunkoka, bet po kelių savaičių jau tapo lengva. Po maždaug 1,5 mėnesio pasikeiė ir savijauta, ir svoris. Manau, kad tyrimas labai veiksmingas. Išmokau skaityti maisto pakuočių etiketes, nevalgyti ko negalima, dabar nebereikia užkandžiauti tarp pusryčių, pietų ir vakarienės. Labai pagerėjo savijauta, nejaučiu nuovargio. Ačiū.

Andrius (Vilnius)
Tyrimą Food Detective atlikau pats, prieš savaitę. Tyrėsiausi dėl ligų. Netoleruojami produktai: kiaušiniai, pieno produktai, grūdiniai, išskyrus avižas, kiauliena. Pakeisti mitybą buvo labai sunku. Bet jau po 2-3 dienų pradėjau jaustis žvalesnis. Įvertinsiu pokyčius po 3 mėnesių. Manau, kad tokį tyrimą naudinga atlikti visai šeimai, bus lengviau pakeisti mitybą ir sulaukti pritarimo bei palaikymo.

Aurelija (Kaunas).
Tyrimą atlikau 2013.05.10 medicinos laboratorijoje. Buvau nepatenkinta svoriu. Buvau pilnoka, įtariau kad turiu problemų dėl limfos nutekėjimo. Stipriai netoleravau kviečių, anakardžių riešutų, kiaušinio; vidutiniškai – imbiero ir mielių, silpnai - avižų, kukurūzų, rugių, gliuteno, migdolų, karvės pieno, kiaukutinių, ankštinių, žemės riešutų, česnakų, grybų. Labiausiai nustebino, kad netoleruoju tų produktų, kuriuos mėgau ir maniau, kad juos sveika valgyti, tai - avižos, rugiai, kviečiai, grybai, pieno produktai. Tyrimo rezultatai visai neatitiko to, ką rekomenduoja teorija - maistas pagal kraujo grupes. Nusprendžiau bent 3 mėnesius visiškai nevalgyti netoleruojamų produktų. Sudėtingiausia buvo dėl gliuteno, nes produktų be jo buvo sudėtinga rasti. Nors kietiesiems kviečiams netoleravimas nenustatytas, bet visi makaronai iš kietųjų kviečių turi gliuteno arba kiaušinio. Sunkiau buvo ir dėl duonos, pyrago produktų, nes juose visur yra kiaušinių arba mielių. Bet kai atradau ryžių paplotėlius, išsprendžiau duonos ir gliuteno problemą, o pyrago produktų pakaitalas labai neblogas yra tie patys ryžių paplotėliai su namine obuoliene ar uogienėmis. Anksčiau maniau, kad mažinant svorį reikia vengti mėsos, tiksliau kiaulienos. Bet kadangi man nebuvo nustatytas netoleravimas mėsos ir daržovių (pomidorų, agurkų, morkų, kopūstų, paprikų, taip pat alyvuogių) tai įvairūs jų deriniai sumažino mitybos nepatogumus. Anksčiau vengiau valgyti bulvių, nors jas labai mėgstu. Dabar valgau, tik dažniau vienas, nemaišau su mėsa ar daržovėmis. Karvės pieno produktus po 3 mėnesių pakeičiau avių ar ožkų pieno arba sojų produktais, bet ir jų valgau saikingai. Dabar, pagal aplinkybes, pavyzdžiui, švenčių metu – saikingai valgau visokio maisto. O po to, bent porai savaičių vėl grįžtu prie to, ką galima valgyti pagal tyrimo rezultatus. Ir visai nebesunku. Produktų etikečių skaitymas tapo kaip hobi, o maisto produktų pirkimo procesas – kūryba. Kas pasikeitė? Svoris sumažėjo apie 5-6 kg. Dabar jis toks, koks turi būti pagal mano normalų KMI. Tačiau labiausiai džiugina, kad nebėra limfos nutekėjimo sutrikimo, išnyko pabrinkimai. Tiesa, dar pradėjau ir sportuoti, nes sumažėjus svoriui, be sporto trūksta kūnui stangrumo. Bet tai ne bėda. Pirmieji pokyčiai manau pasirodė jau po 2-3 savaičių. Sulaukiu labai daug nusistebėjimų dėl akivazdžių pasikeitimų. Dauguma klausia kaip, kodėl. Papasakoju. Daug kas susidomi, bet siūlau, kad pirmiausiai pasitartų su specialistu. Labai norėčiau, kad visiems šis tyrimas būtų naudingas. Šiame tyrime tik labai trūksta, kavos ir grikių.

Dalia (Klaipėdos rajonas).
Tyrimą atlikau pries 3 menesius. Jį atlikti paskatino sesers pasakojimai apie Food Detective ir smalsumas. Tyrimą atlikau pati. Pradžia buvo sunki, buvo sunku atsikratyti senų įpročių. Pradėjus vadovautis tyrimo rezultatais pasikeite svoris - per 3 mėnesius netekau 6 kg, svoris buvo 86 kg, dabar jau tik 80 kg, pagerėjo savijauta, jaučiuosi lengvesnė, turiu daugiau energijos. Manau, kad šis tyrimas padės daugumai žmonių subalansuoti savo mitybą ir maitintis sveikiau.

Daiva, 42 m. (Klaipėda).
Tyriausi prieš metus, 2012 m. rugsėjo mėnesį. Norėjau išsitirti dėl bendros sveikatos, svorio koregavimo. Tyrimą man atliko specialistas. Paaiškėjo, kad mano organizmas netoleruoja kviečių, brazilinių, anakardžio ir žemės riešutų, karvės pieno, kiaušinio, kiaukutinių, bulvių, ankštinių, sojos pupelių, alyvuogių ir mielių. Mitybą pakeisti nebuvo sunku. Po 3 mėn. ėmė kristi svoris, susitvarkė veido odos būklė, pagerėjo bendra sveikata. Manau, kad kiekvienas turėtų žinoti kokie produktai iššaukia neigiamas organizmo reakcijas ir susireguliuoti mitybą.

Aidas, 44 m. (Klaipėda).
Išsityriau prieš 10 mėnesių norėdamas sumažinti savo svorį. Man tyrimą atliko klinikoje, tuo pačiu ir konsultavo gydytoja dietologe. Pamatęs kaip tai daroma paraginau atlikti tyrimą namuose savo draugus ir giminaičius. Pats padariau tyrimus dar šešiems žmonėms. Man reikėjo atsisakyti kviečių, kukurūzų, rugių, bulvių, riešutų ir kelių kitų nereikšmingų produktų. Buvau bulvių mėgėjas ir galvojau, kad bus sunkiausia be jų, tačiau sunkiausia buvo atsisakyti duonos. Svėriau 110 kg ir jau seniai nesėkmingai bandžiau mesti svorį. Po trijų mėnesių, kai pakeičiau mitybą pagal tyrimo rezultatus, jau netekau 7 kg. Po pusės metų buvau numetęs 15 kg ir po to svorio kritimas sustojo. Gerai, kad yra toks tyrimas. Atlikti jį visai nesudėtinga. P.S. Rekomenduoju ir tiems kam nereikia mesti svorio, nes atlikau šį tyrimą žmonai ir nors jai nereikėjo numesti svorio, pakeitus mitybą jai labai pagerėjo savijauta (kol nevalgo netoleruojamų produktų).

Inesa, 43m. (Klaipėda).
Tyrimą atlikau praeitą vasarą liepos mėnesį. Tyriausi dėl sveikatos problemų. Kamavo pilvo skausmai, rėmuo, buvo padidėjęs cholesterolio kiekis. Tyrimą atlikau pati. Sužinojau, kad netoleruoju kviečių, pieno, riešutų, kiaušinių, krevečių. Pakeisti mitybą nebuvo sunku. Jau po dviejų savaičių pastebėjau savijautos pagerėjimą - sumažėjo pilvo skausmai, rėmuo, pradėjo kristi svoris. Per 3 mėnesius numečiau septynis kilogramus, dingo pilvo skausmai, kraujo tyrimai rodo cholesterolio normą. Iki šiol nevartoju kai kurių netoleruojamų produktų, antsvoris negrįžta. Džiaugiuosi pasiektais rezultatais, todėl tyrimą Food Detective daug kam jau rekomendavau. Ačiū!

Ingrida, 42 m. (Klaipėda)
Praėjusiais metais lapkričio mėnesį pasidariau maisto netoleravimo testą Food detective. Buvo įdomu sužinoti, kokie maisto produktai netinka mano organizmui. Didelių negalavimų nebuvo, tačiau labai vargino vidurių pūtimas, buvo pradėjęs traškėti vienas kelio sąnarys, ypač tai jausdavau lipant laiptais į viršų. Pasidarius testą, atsisakiau man netinkančių produktų. Maždaug po mėnesio pastebėjau, kad visiškai nebevargina vidurių pūtimas, keista, kai pavalgęs nesijauti kaip balionas,net rūbai gražiau atrodo, nes pilvas akivaizdžiai mažesnis, nors svoris ir nenukrito. Sąnarys taip pat nustojo girgždėti.Po trijų mėnesių vėl pradėjau viską valgyti, situacija kiek pradėjo blogėti, ne taip stipriai, bet vėl pradėjo pūsti pilvą. Šiuo metu netinkančių produktų valgau labai saikingai, kartą per savaitę ir vėl jaučiuosi gerai.

Į viršų ▲
 FoodDetective
Maisto netoleravimo-įsijautrinimo tyrimas
 
 

PRODUKTŲ SĄRAŠAS

Grūdai:

avižos, kviečiai, kietieji kviečiai, kukurūzai, ryžiai, rugiai, gliutenas.

Riešutai ir ankštiniai:

anakardžių riešutai, braziliniai riešutai, migdolai, žemės riešutai, graikiniai riešutai, kakavos pupelės, sojų pupelės, ankštiniai (žirniai, lęšiai, šparaginės pupelės).

Mėsa:

viena, jautiena, kiauliena, vištiena.

Žuvis:

gėlavandenės žuvys (lašiša, upėtakis), kiaukutiniai (krevetės, didžiosios krevetės, krabai, omarai, midijos), baltoji žuvis (Atlanto menkė, juodadėmė menkė, plekšnė), tunas.

Daržovės:

bulvės, brokoliai, kopūstai, morkos, salierai, porai, agurkai, pomidorai, paprika (raudonoji, žalioji, geltonoji), česnakai.

Vaisiai:

obuoliai, juodieji serbentai, greipfrutai, melionas ir arbūzas, alyvuogės, apelsinai ir citrinos, braškės.

Kiti produkta: 

kiaušinis (visas), karvės pienas, imbieras, grybai, arbata, mielės.

Į viršų ▲
FoodDetective
Maisto netoleravimo-įsijautrinimo tyrimas
 
 

TYRIMAS ATLIEKAMAS

ANYKŠČIAI
Laboratorija "Invitro diagnostika", V. Kudirkos g. 1,
tel. 8 655 62340
 
DRUSKININKAI
Laboratorija "synlab",Čiurlionio g. 82, (Druskininkų PSPC, Greitosios pagalbos stoties 2 a.),
tel. 8 (313) 55278, 8 616 01290
 
JURBARKAS
Laboratorija "Baltic Medics", Vydūno g. 56D, (Jurbarko PSPC, 2 aukštas),
tel. 8 608 10082
 
KAUNAS
Laboratorija "Baltic Medics",V. Lašo g. 1,
tel. 8 656 58496

Laboratorija "Baltic Medics", Šiaurės pr. 8A, Kaunas, 211 kab. (Alta Medica klinika),
tel. 8 655 92387

Laboratorija "Invitro diagnostika", Savanorių pr. 169, 2 a., 203 kabinetas),
tel. 8 694 10406

Laboratorija "Invitro diagnostika", Baltų pr. 7A, 2 a., 20 kabinetas,
tel. 8 640 81419

Laboratorija "synlab", Savanorių pr. 245 (klinika “Motina ir vaikas”, 4 kab.),
tel. 8 698 76402

Natūralaus gydymo centras, Savanorių pr. 284, Ortopedijos įmonė II aukštas,
tel. 8 (37) 710602
Konsultuoja natūralios terapijos gydytoja
 
KLAIPĖDA
Laboratorija "Baltic Medics", Dragūnų g. 2 - 6,
tel. 8 638 15088

Laboratorija "Baltic Medics", J. Zauerveino g. 9A - 5,
tel. 8 699 34389

Laboratorija "Baltic Medics", Naujoji Uosto g. 14,
tel. 8 (46) 215596

Laboratorija "Baltic Medics", Taikos pr. 48B,
tel. 8 609 51200

Laboratorija "synlab", Naujoji Uosto g. 14, 4 aukštas,
tel. 8 (46) 214521, 8 618 89502

Laboratorija "synlab", Taikos pr. 76 (III miesto poliklinika, II a., 231 kab.),
tel. 8 687 31443

Laboratorija "synlab", Taikos pr. 141A-121 (VNT medicinos centras, 2 a. (BIG- 2 PC)),
tel. 8 656 26628

Reabilitacijos klinika "Ostemeda", Baltijos pr. 103,
tel. 8 615 55018
 
MARIJAMPOLĖ
Laboratorija "Baltic Medics", Sporto g. 2,
tel. 8 646 06401

Sveikatos ir grožio klinika "Diaterapija", Mokolų g. 59,
tel. 8 630 77767
 
MAŽEIKIAI
Laboratorija "Rezus.lt", Naftininkų g. 9,
tel. 8 677 4778
 
MOLĖTAI
Laboratorija "Invitro diagnostika", Graužinių g. 2, Molėtų PSPC, 1 aukštas,
tel. 8 640 76403
 
PANEVĖŽYS
Laboratorija "Rezus.lt", Dariaus ir Girėno g. 10 (Kniaudiškių šeimos klinika, 2a.),
tel. 8 640 30435

Laboratorija "Rezus.lt", Jakšto g. 6A,
tel. 8 652 02331

Laboratorija "Rezus.lt", Ukmergės g. 18 (PC “IKI”),
tel. 8 609 86999

Klinika "Gyd. V. Bružienė ir kolegos", Bielinio g. 24,
tel. 8 (45) 581111
 
PLUNGĖ
Laboratorija "synlab", Telšių g. 13 (SG klinika),
tel. 8 (448) 55220, 8 670 88550
 
SKUODAS
Laboratorija "Baltic Medics", Šatrijos g. 5, (Skuodo PSPC, 2 a., 216 kabinetas),
tel. 8 600 68885
 
ŠIAULIAI
Laboratorija "Rezus.lt", Tilžės g. 67,
tel. 8 652 80828

Laboratorija "Rezus.lt", Gegužių g. 61,
tel. 8 650 34039

Laboratorija "Rezus.lt", Vilniaus g. 173 (“Valerijono” vaistinė – 1a.),
tel. 8 652 80828

Laboratorija "synlab", Tilžės g. 11,
tel. 8 (41) 417794, 8 618 33716
 
ŠILUTĖ
Laboratorija "synlab", Gluosnių g. 4 (Medea klinika),
tel. 8 (441) 61510, 8 687 38289
 
TAURAGĖ
Laboratorija "Baltic Medics", Dariaus ir Girėno g. 30,
tel. 8 607 93995
 
TELŠIAI
Laboratorija "synlab", Respublikos g. 38 (Telšių šeimos klinika, 2 a.),

tel. 8 (444) 74806; 8 612 60377
 
UTENA
Laboratorija "Invitro diagnostika", Aukštakalnio g. 5, (“Hiperika” klinika, 1 aukštas),
tel. 8 646 47040

Laboratorija "synlab", J. Basanavičiaus g. 54 (Sveikatos centras "Šalavijas" 3a),
tel. 8 652 39713
 
VILNIUS
Laboratorija "Invitro diagnostika", Molėtų g. 13, Didžioji Riešė,
tel. 8 679 60026

Laboratorija "Invitro diagnostika", Santariškių g. 5,
tel. 8 676 20220

Laboratorija "Rezus.lt", Šiltnamių g. 29, (šalia vaistinės),
tel. 8 626 26510

Laboratorija "synlab", Kalvarijų g. 137A-15 (LOFT TOWN),
tel. 8 (5) 2491043

Laboratorija "synlab", Povilaičio g. 18,
tel. 8 (5) 2195945
 
VISAGINAS
Laboratorija "Invitro diagnostika", Taikos pr. 15,
tel. 8 655 62326

Į viršų ▲
FoodDetective
Maisto netoleravimo-įsijautrinimo tyrimas
 
 

Informaciją apie FoodDetective™ teikia įgaliotasis atstovas
Lietuvoje ir Latvijoje UAB "FARMEDA"

 

Telefonas pasiteirauti 8 687 96674

Telefonas užsisakyti 8 687 96724

Elektroninio pašto adresas

 
 

 

Puslapio naudojimosi sąlygosLiteratūraNuorodosKontaktai