Maisto papildų enciklopedija
ieškoti »
   
 
Food
Detective
 
feel better again        
 -
----
 

APIE MAISTO NETOLERAVIMĄ-ĮSIJAUTRINIMĄ


 
 

 

Maisto netoleravimą-įsijautrinimą lemia mitybos įpročiai, žarnyno būklė, tam tikrų fermentų trūkumas. Imuninės reakcijos į maistą, kai kraujyje gaminasi antikūnai IgG taip pat populiariai yra vadinamos maisto netoleravimu.
Kai nuolat valgome maistą, kuris dėl įvairių priežasčių mums netinka, imuninė sistema reaguoja gamindama antikūnus, kurie jungiasi su maisto baltymais. Šie junginiai kaupiasi ir palaiko uždegimą, o ypač ten, kur yra jautresnės organizmo vietos. Pavyzdžiui, jei yra kraujagyslių pakitimų, odos uždegimas ar pažeisti sąnariai - imuniniai junginiai ten kaupsis ir palaikys uždegimą, blogins odos būklę, kraujotaką. Dėl žarnyne vykstančio uždegimo sutrinka virškinimas ir normalus tuštinimasis. Riebaliniame audinyje taip pat yra uždegimo reiškinių, dėl kurių sutrinka insulino ir gliukozės apykaita, apetito reguliacija, o to pasekmė – sunku kontroliuoti svorį. Be to, kovodamas su maistu, imunitetas nesugeba gerai atlikti savo pagrindinių gynybinių funkcijų - saugoti nuo infekcinių ir vėžinių ligų, reguliuoti alergines reakcijas. Taigi, neigiamos organizmo reakcijos į maistą gali būti susijusios su prasta savijauta, lėtiniais uždegimais, ankstyvu senėjimu ir įvairiausiais negalavimais. Dažnam maisto netoleravimas-įsijautrinimas pasireiškia net ne vienu, o keliais simptomais, kurių priežastį sunku nustatyti.

Virškinimo sistemos: pilvo pūtimas, diegliai, pykinimas, vidurių užkietėjimas ar viduriavimas, pabrinkimai, apetito ir svorio kontrolės problemos. 

Odos: bėrimai, egzema, atopinis dermatitas, žvynelinė.

Nervų sistemos: galvos skausmai, dėmesio sutrikimas, nerimas, depresija, nuovargis ar hiperaktyvumas, prakaitavimas, miego sutrikimai.

Judėjimo sistemos: sąnarių skausmai, patinimai, raumenų spazmai ar silpnumas.

Kvėpavimo sistemos: sloga, sinusitas, astma. 

Skirtingai nuo klasikinės alergijos, susijusios su antikūnais IgE, lėtosios alergijos metu nepageidaujamos reakcijos į maistą išryškėja neiškart po valgio, o simptomai gali būti įvairiausi, todėl be laboratorinių tyrimų suprasti koks maistas mus veikia neigiamai yra sunku. Jei nerandate konkrečios negalavimų priežasties, lieka tik spėlioti, kaip sau padėti. Dabar maisto netoleravimo-įsijautrinimo tyrimu Food Detective™ galima tiksliai nustatyti antikūnus IgG (IgG1, IgG2, IgG3, IgG4) prieš konkrečius maisto produktus ir taip sužinoti kuris maistas gali būti susijęs su Jūsų negalavimais.

KLASIKINĖ MAISTO ALERGIJA - NE TAS PATS, KAS MAISTO NETOLERAVIMAS

Klasikinė maisto alergija susijusi su IgE
Kraujyje nustatomas antikūnų IgE padidėjimas. Reakcija pasireiškia labai greitai, paprastai ne vėliau kaip po dviejų valandų suvalgius alergizuojančio maisto.
Būdingiausi simptomai: odos niežėjimas, paraudimas, pabrinkimas, alerginė sloga, apsunkintas kvėpavimas, gali išsivystyti grėsmingas gyvybei anafilaksinis šokas ar Kvinkės edema.

Maisto netoleravimas-įsijautrinimas susijęs su IgG
Kraujyje nustatomas antikūnų IgG (IgG1, IgG2, IgG3, IgG4) padidėjimas.
Reakcija būna lėta, simptomai gali pasireikšti ir po keleto dienų.
Būdingi dauginiai simptomai: prasta bendra savijauta, pilvo pūtimas, viduriavimas, tuštinimosi sutrikimai, mieguistumas, sąnarių skausmai, odos uždegimas, bėrimas.

 

 

 

 

 

 

Puslapio naudojimosi sąlygosLiteratūraNuorodosKontaktai