Maisto papildų enciklopedija
ieškoti »
   
 
Food
Detective
 
feel better again        
 
----- 
 

SU TYRIMU SUSIJĘ KLAUSIMAI


 
 

 
Ar turiu imti kraują tik tam tikru dienos metu ir nevalgius?
Specialaus pasiruošimo prieš tyrimą nereikia, kraujo mėginį galite imti bet kuriuo dienos metu.


Ar būtina pilnai užpildyti mikropipetę krauju?
Taip, mikropipetę reikia užpildyti krauju pilnai. Jei mikropipetę pripildysite krauju nepilnai, praskiedus mėginį, tyrimas gali parodyti silpnesnes reakcijas į maistą, nei turėtų būti. Tyrimui atlikti reikia 50 mikrolitrų kraujo. Tiek ir bus, jei mikropipetę pilnai pripildysite krauju.


Ką daryti, jei nepavyko pilnai pripildyti mikropipetės krauju?
Rinkinyje yra antras sterilus saugaus pradūrimo prietaisas, su kuriuo galite imti kraujo iš kito piršto, jei nepavyktų pirmąjį kartą. Kad sėkmingai paimtumėte kraujo, sušildykite rankas. Pradūrimo prietaisą laikykite tvirtai, kad padarytumėte gerą dūrį. Kai pradursite, pamasažuokite pirštą, kad susidarytų didelis kraujo lašas ir tik tuomet pridėkite mikropipetę, taip ji lengviau užsipildys krauju. Jei manote, kad pačiam nepavyks sėkmingai paimti kraujo, prieš pradėdami atlikti tyrimą, paprašykite draugo, pažįstamo mediko pagalbos arba kreipkitės į laboratoriją. Svarbu, kad neišimtumėte tyrimo lėkštelės iš folijos maišelio, kol nebūsite paėmę kraujo!


Ką daryti, jei supylus tirpalą į tyrimo lėkštelę susidaro burbuliukų?
Taip gali atsitikti. Ypač jei buteliukas su kraujo mėginiu stipriai purtomas. Kad tyrimas pavyktų, burbuliukų neturi likti, todėl atsargiai pajudinkite lėštelę kol burbuliukai išnyks. Apie tai rašoma ir išsamioje tyrimo instrukcijoje, kurią rasite rinkinyje.


Ar būtina sunaudoti visą reagentų, esančių buteliukuose kiekį?
Tiek skysčio, kiek yra reagentų buteliukuose yra pakankamai, kad užpildyti tyrimo lėkštelės dugną. Jei keliais lašais daugiau ar mažiau sunaudosite reagentų, tai neturės reikšmės. Svarbu, kad įpylus reagentų, visas tyrimo lėkštelės paviršius, įskaitant ir apskritimus, būtų apsemtas.


Ką rodo kontrolinės tyrimo vietos?
Kontrolinės tyrimo lekštelės vietos patvirtina, kad tyrimas atliktas teisingai: neigiama kontrolė (47 tyrimo lėkštelės vieta) – turi būti balta, teigiama kontrolė (48 tyrimo lėkštelės vieta) turi būti mėlynos spalvos. Ar gali vaistai įtakoti tyrimo rezultatus? Imunosupresantai, kurie vartojami po organų transplantacijos, slopina imuninės sistemos gebėjimą gaminti antikūnus. Imuninę sistemą taip pat slopina ir didelės dozės steroidinių hormonų. Todėl šie vaistai gali keisti tyrimo rezultatus. Jeigu abejojate dėl kurių nors vaistų poveikio tyrimo rezultatams, pasitarkite su savo gydytoju.


Atlikau tyrimą, ką daryti toliau?
Naudingos informacijos kaip teisingai keisti mitybą rasite „Mitybos rekomendacijose“, kurias gausite kartu su tyrimo rinkiniu arba iš Jums šį tyrimą atlikusio specialisto kartu su tyrimo atsakymu. Taip pat Jums gali būti naudinga pasikonsultuoti su dietologu ar mitybos specialistu.


Mano tyrimas parodė, kad turiu vengti daugelio produktų, kaip jų visų atsisakyti?
Jeigu tyrimas rodo, kad netoleruojate daugelio maisto produktų, atsisakyti jų visų vienu metu gali būti sudėtinga. Be to, atsisakant daugelio produktų bus sunku išlaikyti subalansuotą mitybą. Todėl geriau pirmiausiai atsisakyti tik stipriausią reakciją sukėlusių maisto produktų, o juos keiskite silpniau sureagavusiais.


Ar turėsiu visą gyvenimą vengti tų maiso produktų, kuriuos parodė tyrimas kaip netoleruojamus?
Ne. Pirmiausiai Jūs turite tų maisto produktų vengti bent 3 mėnesius. Jei pajausite, kad negalavimų sumažėjo, galite po truputį netoleruojamus maisto produktus grąžinti į mitybos racioną.


Ar turiu netoleruojamo maisto atsisakyti visiškai, o gal galiu retkarčiais šiek tiek suvalgyti?
Veiksmingiausia būtų atsisakyti tam tikrą laiką netoleruojamo maisto visiškai, nes ir nedaug jo valgant, imuninė sistema gali reaguoti. Tačiau jei kartais tektų suvalgyti netoleruojamo maisto, ne bėda. Svarbu kad jis nebūtų valgomas nuolat. Tyrimas parodė, kad turiu vengti ‘x’ maisto produkto, bet aš jo nesu valgęs ilgą laiką.


Kodėl rezultatas galėjo būti teigiamas?
Taip galėjo atsitikti jei šio maisto valgėte nežinodamas, pavyzdžiui, kaip sudėtinės kito maisto produkto dalies, todėl atidžiai skaitykite maisto produktų etiketes. Taip pat antikūnų gamybą galėjo sukelti ir kitas, bet panašios rūšies maistas. Pavyzdžiui dažnai valgote tik vienos rūšies riešutų, o tyrimas gali parodyti reakcijas daugeliui riešutų rūšių. Taip yra dėl kryžminių reakcijų, kai imunitetas vienodai reaguoja į artimos baltyminės struktūros produktus.


Pradėjau nevalgyti netoleruojamo maisto ir jaučiuosi prasčiau, ar tai normalu?
Taip, daugelis žmonių atsisakę tam tikro maisto, ypač to, kurį buvo įpratę valgyti reguliariai, gali pasijusti prasčiau. Paprastai tai užtrunka tik keletą dienų, o po savaitės ar dviejų pajaučiamas pagerėjimas.


Kodėl aš kartais jaučiuosi geriau suvalgęs maisto, kurio turėčiau vengti?
Dalis žmonių iš tiesų suvalgę netoleruojamo maisto trumpam pasijaučia geriau. Tačiau po kiek laiko savijauta pradeda blogėti ir jei tokio maisto neatsisakoma, užsiveda „užburtas ratas“. Nutraukti šią grandinę gali tik griežtas netoleruojamo maisto nevalgymas bent 3 mėnesius.


Ar reikia pakartoti maisto netoleravimo-įsijautrinimo tyrimą po kelių mėnesių?
Daugeliui žmonių tyrimo kartoti neprireikia, nes pakeitus mitybą paaiškėja kaip organizmas reaguoja į konkrečius produktus. Tačiau jei Jūs norėsite pakartotinai išsitirti, patariame tai daryti ne dažniau kaip kas 6 - 12 mėnesių.


Jeigu vengiau netoleruojamų maisto produktų ir prieš pradėdamas juos grąžinti į mitybos racioną noriu atlikti tyrimą, kaip tai geriau padaryti?
Jūs turėtumėte valgyti tokio maisto mažiausiai 7 dienas prieš atliekant pakartotinį tyrimą. Tačiau jei suvalgę tokio maisto pasijusite prastai, turite vėl jo atsisakyti, nes tai ženklas, kad dar vis netoleruojate.


Vengiau netoleruojamo maisto ilgiau nei 3 mėnesius; ar pakartojus tyrimą, vėl šie produktai būtų rodomi kaip netoleruojami?
Jei visiškai nevalgėte netoleruojamų maisto produktų, antikūnų kiekis turėjo ženkliai sumažėti, todėl yra didelė tikimybė, kad tyrimas neberodys antikūnų prieš šį maistą arba reakcijos bus žymiai silpnesnės.


Jei tyrimas parodė teigiamą rezultatą karvės pienui, ar tai reiškia kad aš netoleruoju laktozės?
Ne. Laktozės netoleravimas yra susijęs su sutrikusiu pieno angliavandenio - laktozės skaidymu žarnyne, o tyrimas parodo imuninę reakciją į pieno baltymus.


Kas yra laktozės netoleravimas?
Laktozės netoleravimas yra nesugebėjimas suskaidyti pieno laktozę. Taip atsitinka dėl fermento laktazės stokos, kai nesuskaidytą laktozę, patekusią į storąjąjį žarnyną, fermentuoja bakterijos. Dėl to susidaro dujų, jaučiamas gurguliavimas, vargina pilvo pūtimas, skausmas, viduriavimas.


Kaip užtikrinti pakankamą kalcio kiekį mityboje, jei negaliu valgyti pieno produktų?
Yra produktų, kurių šimte gramų kalcio yra net daugiau nei piene. Tai migdolai, sojų miltai, braziliniai riešutai, špinatai, smulki žuvis, valgoma su kaulais.


Mano tyrimas teigiamas gliutenui, o kviečiams neigiamas, kodėl?
Nes gliutenas yra tiriamas atskirai nuo kitų kviečių baltymų. Jeigu Jūs netoleruojate tik gliuteno, tyrimu aptinkami antikūnai tik prieš gliuteną, o likusių kviečių baltymų reakcija bus neigiama. Ir atvirkščiai, Jūs galite netoleruoti kviečių baltymų, o gliuteną toleruoti. Jei netoleruojate gliuteno, vadinasi, teks vengti visų javų, kuriuose jo yra – kviečių, rugių, miežių, nors kitiems šių javų baltymams ir nebuvo reakcijos.


Jei tyrimas rodo teigiamą reakciją į gliuteną, ar tai reiškia kad sergu celiakija?
Ne. Celiakija yra lėtinė autoimuninė - uždegiminė žarnyno liga, susijusi su gliutenu. Teigiama tyrimo reakcija į gliuteną dar nepatvirtina ligos diagnozės. Jei nerimaujate dėl šios ligos patariame kreiptis į specialistą ir atlikti specifinį antikūnų prieš audinių transglutaminazę tyrimą.

Apie celiakiją skaitykite plačiau ...


Jau keletą mėnesių nevalgau kvietinių maisto produktų, bet pakartojus tyrimą IgG kiekis išlieka aukštas, kodėl?
IgG antikūnų kiekis per tam tikrą laiką sumažėja, jų gyvavimo kraujyje pusperiodis yra apie 23 dienos. Vienok, antigenai, kuriuos galėjo sukaupti kepenys dar vis po truputį išsiskiria į kraują ir todėl reakcija gali būti teigiama ilgesnį laiką. Tačiau jei ir toliau nevalgysite kvietinių produktų, ilgainiui antikūnų reakcija taps neigiama.


Žinojau kad esu jautrus kviečiams ir jų vengiau, kodėl tyrimas to neparodė?
Jeigu keletą mėnesių nevalgėte netoleruojamo maisto, antikūnai išnyko arba jų kiekis sumažėjo iki tokio lygio, kad tyrimas nebeaptinka. Be to, kviečių netoleruoti galėjote ir dėl kitų, neimuninių mechanizmų, kurių šis tyrimas neparodo. 


Kas yra kietieji kviečiai ir kodėl tyrimas rodo neigiamą reakciją, kai kviečiams tyrimo reakcija buvo tegiama?
Kietieji kviečiai ir paprastieji kviečiai yra skirtingos rūšys, turinčios skirtingus baltymus. Dauguma kietuosius kviečius toleruoja, kai paprastiesiems kviečiams dažnai nustatomos teigiamos reakcijos. Daugiau informacijos apie kviečių rūšis ir mitybos alternatyvas rasite prie tyrimo pridėtose „Mitybos rekomendacijose“.


Jeigu tyrimas parodė teigiamą reakciją į mieles, ar tai reiškia kad reikia vengti ir alaus mielių?
Taip, tyrime yra abi mielių rūšys - kepimo ir alaus. Jei Jūsų tyrimas mielėms yra teigiamas, atidžiai išnagrinėkite kokiuose maisto produktuose jų gali būti. Pasinaudokite informacija, kurią pateikiame prie tyrimo pridėtose „Mitybos rekomendacijose“.


Jei mielių tyrimas teigiamas, ar tai reiškia kad sergu kandidoze?
Ne, nebūtinai. Tyrimas tik parodo padidėjusį antikūnų reakciją į mieles. Kad patvirtinti kandidozės diagnozę, Jums reikia konsultuotis su gydytoju ir atlikti specifinį tyrimą, skirtą nustatyti antikūnus prieš Candida albicans mieliagrybį.


Kokiuose alkoholiniuose gėrimuose yra mielių?
Visų alkoholių gamyboje naudojamos mielės. Tačiau daugelyje jų po distiliavimo ir filtravimo mielių nebelieka. Spiritiniai gėrimai, degtinė, džinas turi mažiausią kiekį mielių, lyginant su vynu ar alumi. Putojančiame vyne taip pat yra mielių.


Kas yra IgG?
IgG – tai G tipo imunoglobulinai, specifinių baltymų – antikūnų rūšis. Juos gamina imuninės sistemos ląstelės, kaip atsakas į svetimas organizmui medžiagas. Antikūnų yra keletas rūšių. Geriausiai žinomi yra imunoglobulinai IgA, IgE, IgG, IgM. Kuo skiriasi su maistu susiję IgG and IgE antikūnai? IgE gamyba suaktyvėja klasikinės alergijos metu. Pagrindinė jų veikimo vieta yra oda, kvėpavimo takų, akių, nosies gleivinė. IgG yra prouždegiminiai antikūnai, dalyvaujantys lėto tipo alerginėse reakcijose ir galintys paveikti įvairius organus.


Kodėl maistas sukelia IgG atsaką?
Virškinimo metu maistas yra suskaidomas į amino rūgštis, gliceridus ir kitokias sudėtines dalis, kurios iš žarnų gleivinės patenka į kraujotaką. Dėl įvairių priežasčių, kai kurios ne visai suskaidytos maisto dalys, patekusios į kraujotaką, imuninės sistemos yra atpažįstamos kaip svetimos ir prieš jas pradeda gamintis IgG antikūnai.


Kodėl padidėjęs IgG kiekis sukelia negalavimus?
Kai dėl tam tikro maisto organizmas pradeda gaminti IgG antikūnus, šie jungiasi su maisto baltymais, sudarydami antikūno-antigeno kompleksą. Šiuos kompleksus turėtų eliminuoti imuninės sistemos ląstelės. Tačiau kai tokių kompleksų susidaro nuolat ir daug, imuninė sistema nebespėja jų pašalinti. Taip šie junginiai kaupiasi įvairiuose organuose – sąnariuose, bronchuose, odoje, virškinimo sisitemoje, kraujagyslių sienelėse, sukeldami imunines reakcijas ir su tuo susijusius artritą, astmą, egzemą, dirgliosios žarnos sindromą, galvos skausmus ir kitokius negalavimus.


Ar gali padidėjęs IgG kiekis nepasireikšti jokiais simptomais?
Taip. Kai kuriems žmonėms nustatomas padidėjęs IgG kiekis, bet jie nejaučia su tuo susijusių negalavimų. Taip gali būti dėl to, kad imuninė sistema dirba labai efektyviai ir spėja pašalinti antikūno-antigeno kompleksus, apsaugodama organizmą nuo jų susikaupimo.


Kas yra padidėjusio žarnyno pralaidumo sindromas?
Dėl žarnyno gleivinės uždegimo ar sudirginimo gali padidėti pralaidumas tarp gleivinės ląstelių. Taip nepilnai suvirškintos maisto dalys ir toksinai gali patekti iš žarnyno į kraujotaką. Tokiems pacientams dažnai nustatomas padidėjęs IgG kiekis daugeliui maisto produktų. Juos vargina virškinimo ir tuštinimosi sutrikimai, nemiga, nerimas, raumenų mėšlungis, dažnai būna stebimas mitybos nepakankamumas, gliuteno netoleravimas ar alergija maistui.


Kodėl maisto netoleravimo-įsijautrinimo tyrime nėra cukraus ar alkoholio?
Maisto netoleravimo-įsijautrinimo tyrimas yra paremtas IgG antikūnų prieš maisto baltymus diagnostika. Kadangi cukruje ir alkoholyje baltymų nėra, jie negali išprovokuoti šių antikūnų atsako.


Ar yra įrodymų apie tokių tyrimų efektyvumą?
Taip, yra tyrimų, įrodančių ryšį tarp IgG antikūnų ir negalavimų, susijusių su maisto netoleravimu-įsijautrinimu: dirgliosios žarnos sindromu, nutukimu, egzema, artritu, galvos skausmais.


Ar Food Detective gamintojas turi duomenų apie IgG tyrimų susijusių su maisto netoleravimu-įsijautrinimu efektyvumą?
Nepriklausomas tyrimas, atliktas Jungtinėje Karalystėje 1998 metais, išnagrinėjo atsiliepimus daugiau kaip 2500 žmonių, atlikusių su maistu susijusių IgG tyrimą ir keitusių mitybą pagal tyrimo rezultatus. Daugiau kaip 70% pacientų patvirtino, kad negalavimų, susijusių su maistu, kurį rodė tyrimas, ženkliai sumažėjo.


Ar gali būti, kad netinka ir tas maistas, kurio neparodė tyrimas?
Taip. Maisto produktų, kurie sukelia klasikinę maisto alergiją, susijusią su antikūnais IgE, maisto netoleravimo tyrimas neparodys, nes juo nustatoma maisto reakcija susijusi IgG antikūnais. Taip pat maisto netoleravimas gali būti susijęs su tam tikrų fermentų stoka ar cheminėmis reakcijomis į maistą. Pavyzdžiui, aminai esantys šokolade, fermentiniuose sūriuose ir vyne gali sukelti migreną, maisto priedas tartrazinas – odos dilgėlinę, niežulį ar astmą, mononatrio gliutamatas – prakaitavimą ir galvos svaigimą.

Apie maisto netoleravimą skaitykite plačiau ...


Jei neradote atsakymų į Jums rūpimus klausimus, rašykite info@mpe.lt

 

 

 

Puslapio naudojimosi sąlygosLiteratūraNuorodosKontaktai