Maisto papildų enciklopedija
ieškoti »



Lipoinė rūgštis
(Alfa lipoinė rūgštis)

Alfa lipoinė rūgštis yra visų organizmo ląstelių sudėtinė dalis. Ji būtina gliukozės apykaitai ląstelėse - panaudoja gliukozę energijos gamybai. Alfa lipoinė rūgštis pasižymi ir antioksidacinėmis savybėmis. Ji padeda stabilizuoti kitus antioksidantus. Alfa lipoinė rūgštis įeina į nervų lastelių sudėtį. Sveikame organizme šios rūgšties pasigamina pakankamai. Tačiau esant tam tikroms būklėms, alfa lipoinės rūgšties trūksta, ypač sergant cukriniu diabetu, kepenų ciroze ir ateroskleroze. Daugiausiai tyrimų, vertinančių alfa lipoinės rūgšties poveikį yra atlikta stebint diabetine neuropatija sergančius pacientus. Diabetinė neuropatija sukelia periferinių nervų pakenkimą, pasireiškiantį skausmais, deginimu, „skruzdžių bėgiojimu“ jautrumo sumažėjimu, sutrikusia kraujotaka. Manoma, kad lipoinė rūgštis padeda keliais būdais: veikdama per autonominę nervų sistemą ir reguliuodama cukraus apykaitą. Ypač geras alfa lipoinės rūgšties efektas pasireiškia, kai jos leidžiama į veną. Vartojant geriamąja alfa lipoinę rūgštį teigiamas poveikis periferiniams nervams pasireiškia vartojant dideles dozes - nuo 600 iki 1800 miligramų per parą.

Vartojimas

Yra alfa lipoinės rūgšties vaistų ir maisto papildų. Alfa lipoinės rūgšties leidžiami į veną preparatai yra vaistai. Kaip vaisto, alfa lipoinės rūgšties dozavimą ir vartojimo trukmę turi paskirti gydytojas. Kaip maisto papildo antioksidanto, alfa lipoinės rūgšties rekomenduojama gerti nuo 20 iki 50 mg per parą Sergant cukriniu diabetu, esant diabetinėms neuropatijoms, alfa lipoinės rūgšties patariama išgerti didesnes dozes - po 100 - 200 miligramų tris kartus per parą. Patirties vartojant alfa lipoinę rūgštį nėštumo metu, vaikams ar pacientams sergantiems sunkiomis kepenų ir inkstų ligomis nėra, todėl šiais atvejais jos gerti nerekomenduojama.


Puslapio naudojimosi sąlygosLiteratūraNuorodosKontaktai