Maisto papildų enciklopedija
ieškoti »
 



 


Visas sąrašas

 

 Cisteinas 

Cisteinas yra viena iš dvidešimties amino rūgščių, reikalingų baltymų sintezei. Tai neesminė amino rūgštis, nes organizme cisteinas gali būti susintetinamas iš metionino. Cisteinas yra viena iš keleto amino rūgščių, sudėtyje turinčių sieros. Tokia jos struktūra yra panaudojama ekstraląstelinių baltymų stabilumui palaikyti. Cisteinas įeina į virškinimo fermentų sudėtį, stiprina skrandžio ir žarnyno gleivines. Cisteinas dalyvauja informacijos perdavime tarp imuninės sistemos ląstelių. Iš cisteino susidaręs N-acetilcisteinas veikia detoksikuojančiai. Yra acetilcisteino vaistų, kurie vartojami gleivių skystinimui ir atsikosėjimui palengvinti, sergant kvėpavimo takų, ausų - nosies - gerklės ligomis. Cisteinas ir N-acetilcisteinas yra antioksidanto gliutationo komponentai, svarbūs palaikant pakankamą jo kiekį organizme. Susijungus dviems cisteino molekulėms disulfidiniu tilteliu, susidaro amino rūgštis cistinas. Taip pat cisteinas yra panaudojamas amino rūgšties taurino sintezei. Cisteinas pagal organizmo poreikį gali būti verčiamas gliukoze ir panaudojamas energijos gamybai. Manoma, kad cisteinas yra svarbus plaukų augimui, lėtina senėjimo procesus odoje, greitina žaizdų gijimą, apsaugo nuo radiacijos. Cisteino yra visame baltyminiame maiste, daugiausiai - sūryje, jogurte, vištienoje, kiaulienoje, kalakutienoje, antienoje, avižų dribsniuose. Taip pat cisteino yra česnakuose ir svogūnuose. Cisteino trūkumas pasitaiko retai, nebent maitinantis griežtai vegetariškai ir negaunant pakankamai metionino, iš kurio galėtų organizme pasigaminti cisteino. Trūkstant cisteino sumažėja gliutationo sintezė. Gliutationas veikia kaip intraląstelinis detoksikuojantis agentas, palaikantis kepenų ląstelių funkcijas. Gliutationas padeda kepenims neutralizuoti laisvuosius radikalus. Šios amino rūgšties trūkumas mažina imuninės sistemos aktyvumą sergant ŽIV. Cisteino trūkumui būdinga: sulėtėjęs vaikų augimas, sumažėjės kraujo serumo baltymų kiekis, apatija, silpnumas, kepenų pažeidimas, odos pakitimai, plaukų pigmentacijos sumažėjimas, raumenų ir riebalų nykimas. Maisto papildų ir vaistų sudėtyje dažniausiai būna aktyvi cisteino forma - N-acetil-L-cisteinas. Jis padeda suardyti kenksmingas medžiagas organizme, didina antioksidanto gliutationo kiekį. Geriamas ar leidžiamas į veną N-acetil-L-cisteinas apsaugo inkstus ir kepenis nuo kenksmingo poveikio, kurį gali sukelti vaistų turinčių acetaminofeno (paracetamolio) perdozavimas. N-actetil-L-cisteinas skystina gleives, todėl palengvina atsikosėjimą. Rūkantiems ši amino rūgšties forma naudinga tuo, kad padeda apsaugoti kvėpavimo takų gleivinę. Maisto papildai su N-actetil-L-cisteinu stiprina imuninę sistemą. Yra duomenų, kad N-actetil-L-cisteinas pagerina pažintines funkcijas sergantiems Alzheimerio liga, lėtina progresavimą kataraktos, amžinės geltonosios dėmės degeneracijos, bei amiotrofinės sklerozės. Cisteinas - viena iš amino rūgščių, kuri ir didesnėm dozėm vartojama yra mažai toksiška. Didelės cisteino dozės gali sukelti pykinimą, vėmimą. Kai kurios cisteino formos yra toksiškos, todėl jų reikia vengti, tai: D-cisteinas, D-cistinas ir 5-metil cisteinas. 

Vartojimas

L-cisteino būna sudėtyje amino rūgščių kompleksų, skirtų vartoti sportininkams. Mažesnėmis dozėmis - multivitaminų, skirtų paaugliams, sudėtyje. Taip pat cisteino būna sudėtyje maisto papildų, skirtų odai puoselėti bei imuninei sistemai stiprinti. Sergant kepenų ir inkstų ligomis dėl amino rūgščių vartojimo reikia pasitarti su gydytoju. Acetilcisteino būna ir vaistų sudėtyje, dėl jų vartojimo būtina pasitarti su gydytoju.

Puslapio naudojimosi sąlygosLiteratūraNuorodosKontaktai